Duurzaam Bouwen?! met Xander de Bruine
“Voor mij gaat duurzaam bouwen om het vinden van een nieuwe balans in materiaalgebruik, waarbij materialen die veel CO2 uitstoten steeds minder toegepast gaan worden en materialen die CO2-neutraal zijn en zelfs CO2 opnemen standaard worden. Als Programmadirecteur bij Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw zet ik mij in voor het stimuleren van kennisdeling en innovatie binnen de bouwsector, zodat biobased materialen een volwaardige plek krijgen in de bouwketen. Daarnaast gaat duurzaam bouwen over de ontwikkeling van wijken waarin mensen comfortabel en gezond kunnen wonen. Het gebruik van biobased materialen draagt daaraan bij.”
Wat is het doel van het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw?
“Het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw is gestart in juni 2024. Ons doel is om kennis over biobased bouwen via kennispartners onder een zo breed mogelijke doelgroep van toepassers te verspreiden, in lijn met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. In deze aanpak zijn de activiteiten benoemd die nodig zijn voor het creëren van een biobased (land)bouweconomie. Hierbij gaat het om het verbouwen van herplantbare vezelgewassen, zoals stro, vlas, hennep en olifantsgras, die CO2 opnemen en deze materialen te verwerken in of tot bouwproducten.
Het Kenniscentrum wil opgedane kennis over werken met deze materialen opschalen naar een grote groep toepassers aan zowel de aanbodkant (de bouw) als de vraagkant (projectontwikkelaars, gemeenten en woningcorporaties). In de ideale wereld komen de biobased grondstoffen uit Nederland. Deze transitie vraagt om een verandering van de landbouw, maar ook van de bouw. Het is de bedoeling van de Nederlandse Aanpak Biobased Bouw dat de nu 2000 hectare vezelgewas in bouwproducten naar 50.000 hectare vezelgewas gaat in 2030. Zoals Hugo de Jonge het tijdens de lancering van NKBB zei op de Provada: boeren en bouwers moeten elkaar weten te vinden.”
Wat is jullie relatie met DSG?
“We werken sinds eind 2024 samen met DSG Bouwmaat. We hebben hetzelfde doel: fungeren als kennispartner om de transitie naar een duurzame bouwsector te versnellen. Zo is het idee ontstaan voor een kennissessie over biobased isoleren. Deze vond eind december plaats op Bouwmaat Utrecht en werd bezocht door zowel klanten als medewerkers. Wat opviel was dat klanten wel met duurzame materialen aan de slag willen, maar dat zij veel vragen hebben over bijvoorbeeld vocht en brandveiligheid. Een sterk punt aan deze sessie was ook dat er leveranciers van biobased materialen aanwezig waren. Er kwamen flink wat goede gesprekken op gang, die interactie is zo belangrijk.”
Wat is er naast kennis nog meer belangrijk om biobased bouwen op de kaart te zetten?
“Certificering wordt steeds belangrijker. Dat gaat ervoor zorgen dat biobased materialen breder geaccepteerd worden en een duidelijke plek krijgen in bouwprojecten. Wij organiseren samen met Building Balance webinars over dit onderwerp en dat interesseert honderden deelnemers. Dat bewijst dat het onderwerp leeft en dat er veel behoefte is aan richtlijnen en standaardisatie in de markt.”
Xander de Bruine
Programmadirecteur bij Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouw