Duurzaam bouwen?! met Léonne Overduin

“Duurzaam bouwen staat voor mij gelijk aan duurzame inzetbaarheid. En dat betekent dat medewerkers in goede gezondheid met werkgeluk en werkplezier tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen werken,” zegt M&O adviseur gezondheid & preventie Léonne Overduin, die als focuspunt bij DSG verzuim heeft. “Zodat je ook daarna mentaal en fysiek gezond genoeg bent om op een prettige manier oud te worden.”  

Hoe scoren de DSG-medewerkers als het gaat om vitaliteit en gezondheid? 

“We zijn als organisatie op de goede weg, maar verbeterpunten zijn er zeker. Het welzijn van mensen heeft er wel in gehakt in coronatijd en de periode daarna. Daarom vind ik het goed dat verzuim sinds ongeveer 3 jaar een apart specialisme is binnen M&O. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen niet lekker in hun vel zitten. Soms doen mensen niet waar ze gelukkig van worden, soms is de werkdruk te hoog en soms zijn er privéomstandigheden die invloed hebben op het welzijn. Daarnaast gaat het bij verzuim ook om medisch verzuim, zoals ziekte en bijvoorbeeld herstel van operaties.” 

 Wat doen jullie om daar grip op te krijgen? 

“Medewerkers die vitaal en gezond zijn zijn duurzamer inzetbaar. Dat heeft een positieve invloed op hun eigen welzijn, maar ook op het team waarin ze werken en uiteindelijk ook op het behalen van organisatiedoelstellingen. Daarom zetten we in op vitaliteit. We hebben in 2023 een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aangeboden aan alle medewerkers van DSG die op dat moment 30 jaar of ouder waren. Daaruit kwamen roken, sporten en het eten van groente en fruit als verbeterpunten naar voren.” 

Hoe ga je daarmee aan de slag? 

“Vitaliteit gaat om meer dan alleen het fysieke. Het gaat om je hele welzijn. We hebben daarom in 2024 samen met een externe partij gewerkt aan het opzetten van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Een onderdeel van dit beleid is een vitaliteitsprogramma. Hierin staan 5 thema’s centraal: fysieke vitaliteit, mentale vitaliteit, sociaal-emotionele vitaliteit, zingevende vitaliteit en zelfbewustzijn. Praten over deze onderwerpen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid of financiële zorgen. Het zit nog niet zo in onze cultuur om het daarover te hebben. Het duurzaam inzetbaarheidsbeleid omvat naast de thema’s in het vitaliteitsprogramma nog veel meer, denk maar aan onderwerpen als doelgroepenbeleid en loopbaanontwikkeling.” 

Hoe gaat het vitaliteitsprogramma eruitzien? 

“We zijn nu nog in de opstartfase van het duurzaam inzetbaarheidsbeleid en vitaliteitsprogramma en bewustwording van het onderwerp, maar we zijn dit jaar al wel aan de slag gegaan. Per thema zijn er 2 of 3 interventies – activiteiten, zogezegd. Voorbeelden zijn de trainingen ‘Grip je energie in het werk’ en ‘Stoppen met roken’ die dit jaar zijn aangeboden. Andere interventies die nog plaats moeten vinden zijn bijvoorbeeld budgetcoaching voor wie dat wil.”  

Hoe creëer je bewustwording rond vitaliteit en welzijn? 

“In 2024 hebben we bijvoorbeeld breed gecommuniceerd dat er binnen DSG meerdere vertrouwenspersonen zijn, dat medewerkers welkom zijn om naar het preventieve spreekuur van de arbodienst  te gaan en we hebben een padel-avond georganiseerd waar 60 collega’s aan deelnamen. Ik  heb daarnaast een workshop over verzuim voor leidinggevenden ontwikkeld, waarin aan de orde komt wat verwachtingen en verplichtingen zijn rond verzuim en welke karaktereigenschappen van medewerkers een verhoogd risico kunnen vormen voor het ontwikkelen van stress en burn-out.” 

Wat staat er voor de komende tijd op de agenda? 

“Erg leuk vind ik onze aansluiting bij een werkgroep rond Industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Dit is een initiatief van de Fietsersbond en Wandelnet die een aantal locaties in Nederland beweegvriendelijker willen maken. Lage Weide is aangewezen als een van de 4 proeftuinen.  

We willen in de eerste helft van 2025 een ‘vitascan’ aanbieden: een niet al te lange vragenlijst over de 5 thema’s. Onderdeel van deze scan is een terugkoppelgesprek waarin mensen inzicht krijgen in hun eigen vitaliteitsscore en persoonlijke aandachtspunten. Wat ik hoop is dat we op deze manier medewerkers motiveren om stappen te zetten op het vlak van welzijn en dat ze begrijpen aan welke knoppen je kunt draaien om je duurzame inzetbaarheid verder te verbeteren.” 

Léonne Overduin 

M&O Adviseur Gezondheid & Preventie bij DSG 

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Wim Mur