Duurzaam Bouwen?! met Willem van Aarle van JAJO

“Duurzaam bouwen is voor mij samen met DSG werken aan minder CO2-uitstoot,” vertelt Willem van Aarle, Manager Inkoop bij Hercuton, een dochteronderneming van JAJO. Sinds dit jaar levert Stiho de materialen aan de JAJO-bedrijven waar mogelijk met elektrische vrachtwagens. “Zo kunnen wij onderscheidend zijn voor ónze opdrachtgevers.”

Inmiddels hebben 29 gemeenten besloten om een zero-emissiezone in te voeren. Een deel daarvan is ingegaan per 1 januari 2025. Mark Bos, Programmamanager Transport bij DSG, vertelt daarover: “Tot uiterlijk 2030 mag je met een dieseltruck het centrum nog wel in met een ontheffing. Maar bij DSG willen we geen gebruikmaken van die ontheffingsregels. Het is onze ambitie dat we in de zero-emissiezones alléén zero-emissievoertuigen inzetten. Daarvoor werken we samen met 6 vervoerders die dit streven met ons delen. Inmiddels is de actieradius van elektrische trucks rond de 600 km. Er rijden nu 10 elektrische trucks voor DSG. Daar komen er in 2025 nog 9 bij. In 2025 is landelijke dekking een feit.”

Hoe zijn klanten van Stiho hierbij betrokken?

JAJO is een van de eerste Stiho -klanten die gebruikmaken van volledig elektrisch transport – waar mogelijk. Willem van Aarle: “Met ruim 1.000 medewerkers in Nederland, de Caribbean en Polen is JAJO actief in alle fasen van de vastgoedcyclus. Wij ontwikkelen (onder andere Janssen de Jong Projectontwikkeling), wij bouwen (onder andere Hercuton, Woody Builders en Janssen de Jong Bouw), wij onderhouden (waaronder OnderhoudPlus), wij herstellen (onder andere Koninklijke Woudenberg) en wij oogsten (New Horizon). In alle fasen van de vastgoedcyclus willen we ons onderscheiden in duurzaamheid. Daar hebben we partners als Stiho bij nodig die hetzelfde in de wedstrijd zitten. We willen allebei tot de koplopersgroep in duurzaamheid behoren.”

Wat is de visie van JAJO op duurzaamheid?

Willem: “Wat ons betreft is een duurzame toekomst de enige toekomst. Zo vinden wij het onder andere belangrijk om 25% beter te presteren dan de MPG-norm (MilieuPrestatie Gebouwen). Transport speelt daarbij ook een rol. Stiho onderscheidt zich van andere leveranciers door het transport te verduurzamen. Daar heeft ook JAJO voordeel van, omdat dit ons op onze beurt weer onderscheidend maakt voor ónze opdrachtgevers.”

Hoe maakt DSG inzichtelijk wat de impact is van zero-emissietransport?

Jeroen Weijschede, Logistiek Analist bij DSG: “Daarvoor hebben we in 2024 een zero-emissiedashboard ontwikkeld. Hierin houden we bij wat de geplande kilometers en geplande CO2-uitstoot zijn. We houden rekening met verschillende factoren, waaronder het gewicht van de lading. In 2024 ging het om 227.928 elektrische kilometers met 10 aantal elektrische trucks. Vanuit het dashboard genereren we rapportages die we maandelijks delen met de klanten voor wie we zero-emissietransport uitvoeren.”

Wat doet JAJO met deze gegevens?

Willem: “De data in de rapportage laten zien wat de CO2-besparing JAJO-breed, bedrijfsonderdeelbreed en per project is. Dit gaat ons in de toekomst helpen om onze BREEAM-rapportages en CSRD-rapportages te onderbouwen en we kunnen de impact laten zien aan onze opdrachtgevers. De rapportage is een middel om met onze klanten een inhoudelijk gesprek te voeren over waarom we kiezen voor bepaalde materialen en een leverancier zoals Stiho. Daarnaast werkt de samenwerking met DSG als een katalysator; we voeren nu ook met andere leveranciers het gesprek of elektrisch transport mogelijk is. De volgende stap is minder ritten door slimmer transport. Niet elke dag leveren, maar misschien 1 of 2 keer per week. Samen met Stiho gaan we die puzzel zeker leggen.”

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Xander de Bruine