Duurzaam Bouwen?! met Wim Mur
“Duurzaam bouwen betekent voor mij als sectormanager Bouw- en sloopafval bij PreZero dat ik samen met opdrachtgevers zoals DSG bouw aan een toekomst waarin we steeds meer hergebruiken van wat we met z’n allen weggooien. Dat doe ik al vanaf het begin van de jaren negentig. In die tijd ging 85% van het ingezamelde afval nog naar de stortplaats. Gelukkig is dat nu compleet anders. Zo’n 85% van het huidige ingezamelde afval kan opnieuw worden ingezet als grondstof.”
Hoe hebben jullie die transitie gemaakt?
“We begonnen destijds met het gescheiden inzamelen van papier, glas en GFT-afval. Daarmee waren we toen al vooruitstrevend. Sterker nog, concullega’s lachten ons wel eens uit, omdat afval gescheiden afvoeren duurder was. Maar dat onze koers de juiste was, werd gesterkt doordat er al snel wet- en regelgeving kwam rond afvalscheiding, zoals provinciale milieuverordeningen en milieubelasting. Afval storten werd duurder. Eind jaren negentig richtten we ons al op circulariteit. We gingen kunststof gescheiden inzamelen, sorteren en voorbewerken en investeerden samen met een aantal ketenpartners in een fabriek die het kunststof kon omzetten tot een granulaat. En dit granulaat was weer een grondstof voor nieuwe producten. Inmiddels hebben we in Zwolle een fabriek geopend die kunststof verpakkingsmateriaal sorteert en we werken momenteel aan een manier om kunststoffen die op dit moment niet recyclebaar zijn, tóch te kunnen recyclen. En in Groningen staat een sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval die op een innovatieve manier het afval sorteert in zeven deelstromen. We zijn graag een partner voor bedrijven op weg naar zero waste.”
Wat is daarvoor nodig?
“Ketensamenwerking is de sleutel. We zoeken de samenwerking met producenten, kennisinstituten, en opdrachtgevers. We kunnen dit tenslotte alleen doen als onze opdrachtgevers bereid zijn om afval, grondstoffen dus, zorgvuldig te scheiden en als de keten bereid is om deze grondstoffen opnieuw in te zetten. Samen gaan we zo uitputting van de aarde en CO2-uitstoot tegen. De keuzes die we maken moeten direct bijdragen aan duurzaam resultaat op korte, middellange en lange termijn.”
Hoe ziet die aanpak er in de praktijk bij DSG uit?
“Sinds april 2023 werken we samen met DSG. De doelen van DSG zijn een mooie match met waar PreZero voor staat. Zo wil DSG eind 2025 de afvalintensiteit – kg afval per 1000 euro omzet – terugbrengen van 7.6 naar 5. Ook wil DSG het recyclingpercentage van haar afvalstromen verhogen van 71,75% naar 90% én een partner hebben die meedenkt om afval- en reststromen hoogwaardiger te recyclen. Als eerste hebben we in kaart gebracht welke afvalstromen DSG heeft. Momenteel loopt er een pilot bij Stiho-bouwplein Nieuwegein en Stiho-bouwplein Poeldijk voor het nieuwe afvalscheidingsproces. Daarnaast testen we een milieustraat op het distributiecentrum van Stiho in Utrecht. De stromen halen we zo duurzaam mogelijk op. Dat betekent dat we onze transportbewegingen beperken met slimme planningstools. En we hebben 13 zware elektrische inzamelvoertuigen in gebruik en in 2024 worden nog 30 zware inzamelvoertuigen door PreZero in gebruik genomen. Momenteel beschikt PreZero over 3 waterstof inzamelvoertuigen. In 2030 rijden we emissievrij!”
Hoe verloopt de pilot?
“We zien dat het goed scheiden van afvalstromen heel soepel verloopt. We leggen uit waarom goed scheiden belangrijk is, wat het oplevert en plaatsen scheidingsunits op logische en praktische plekken op een vestiging. Dat doen we op zo’n manier dat mensen niet gehinderd worden in hun werk. Zo scheidt DSG nu plastic, papier, GFT-afval, verpakkingsfolie, PET-banden, hout, puin en bedrijfsafval. Waar mogelijk kijken we ook naar stromen waar nog geen kant-en-klare oplossingen voor zijn, zoals zonnepanelen. Wat we hebben gezien, is dat er in het begin behoorlijk wat recyclebare componenten in het restafval zaten. Maar wat ook opviel, is dat DSG zeer gedreven is om afval om te zetten in grondstoffen, en hun afval nu dan ook goed scheiden. In 2024 zullen we onze dienstverlening uitrollen over de andere Stiho-vestigingen, Baars & Bloemhoff, Qoqon en Broeinest.”
Wat gebeurt er met het ingezamelde afval?
“Nu al recyclen we 71% van de afvalstromen van DSG. Zo maken we er samen met andere partijen bijvoorbeeld nieuw kunststof van, grondstoffen voor MDF en andere plaatmaterialen, bouwstoffen voor de wegenbouw en grondstoffen voor kleding. Het afval dat niet kan worden gerecycled, zetten we om in warmte en energie voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de verlichting van de openbare ruimte. We werken toe naar een DSG waar al het afval wordt hergebruikt. DSG is op termijn niet meer alleen een leverancier van materialen en diensten, maar óók een circulaire grondstoffenleverancier. Hoe mooi zou het zijn als DSG uiteindelijk materialen verkoopt van de eigen gerecyclede grondstoffen? Dan is de cirkel rond.”
Wim Mur
Sectormanager Bouw- en sloopafval bij PreZero