Duurzaam Bouwen?! met Bram Nicolaï

“Duurzaam bouwen betekent voor mij: het verschil maken. Duurzaamheid mag geen window dressing zijn. Dat een product een duurzaamheidscertificaat heeft vind ik goed. Maar de waarde van een product zit hem ook – of vooral – in de oorsprong van het product, de levensduur en hoe het materiaal uiteindelijk opnieuw kan worden hergebruikt, zodat we toewerken naar een echt circulaire economie.” 

Kun je een voorbeeld geven van hoe het wél moet? 

“Een van onze opdrachtgevers ontwikkelde clips om latten mee aan het plafond te bevestigen, zodat de latten remontabel zijn en over een aantal jaren eenvoudig elders kunnen worden hergebruikt. Ze gebruiken de clips nu ook in andere projecten. Hun mindset ten aanzien van bouwen is hierdoor veranderd.”  

Hoe stimuleert Baars & Bloemhoff duurzaam materiaalgebruik bij opdrachtgevers?  

“Steeds meer opdrachtgevers van Baars & Bloemhoff vragen om duurzame materialen. Wat me opvalt, is dat de vraag zich verlegt van ‘heeft dit materiaal certificaat X en wat kost het?’ naar ‘hoe gaan we met dit materiaal om, zodat we het daadwerkelijk duurzaam gebruiken?’. Dat vind ik een goede ontwikkeling. Daarnaast werken we met leveranciers die duurzaamheid net zo belangrijk vinden als DSG, waardoor het gesprek met klanten steeds vaker over duurzaamheid gaat. Zo bereiken we ook klanten die duurzaamheid tot nu toe niet zo hoog op de agenda hadden staan.  

Een samenwerking waar ik bijzonder trots op ben is die met Zwartwoud. Zij gaan het iconische gebouw van de Gasunie, dat wordt gerenoveerd, voorzien van een interieur waarbij de nadruk op circulariteit ligt. Baars & Bloemhoff mag hierover meedenken en adviseren. We worden voor opdrachtgevers steeds meer een serieuze gesprekspartner op het gebied van duurzaamheid.” 

Op welke duurzame producten in het Baars & Bloemhoff assortiment ben je trots? 

“Onze klant, veelal de interieurbouwer, heeft veel vraag naar gefineerd MDF. Maar MDF kan tot nu toe niet zo goed gerecycled worden, in tegenstelling tot spaanplaat. De combinatie fineer en spaanplaat is eigenlijk veel logischer. Baars & Bloemhoff levert dit dan ook op projectbasis. Spaanplaat past heel goed in het duurzame proces, ook omdat het voor een groot deel al bestaat uit resthout. Ik ben er bijvoorbeeld trots op dat we OrganicBoard van Pfleider leveren. De spaanplaten zijn verlijmd met OrganicGlue, een 50% biogene lijm. De grondstoffen hiervoor komen vrij als bijproduct bij andere industrieën. Daardoor zijn er bij de productie van OrganicBoard zo’n 30% minder fossiele grondstoffen nodig. Ook als het gaat om HPL zijn er duurzame ontwikkelingen. Zo bevat de HPL Bloom serie van Arpa 50% minder fenol in de hars. Dat heeft impact, denk aan 20% minder CO2-uitstoot.” 

 Hoe duurzaam ben je thuis? 

“Ik ben me heel bewust van de effecten van mijn doen en laten, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat niet ál mijn aankopen duurzaam zijn. Wel hebben we op het dak thuis zonnepanelen en hebben we een warmtepomp geïnstalleerd, zodat we goed omgaan met energie. Zowel thuis als op het werk is het belangrijk dat we inzien dat de grondstoffen die de aarde produceert, eindig zijn. Iedereen kan een bijdrage leveren om verantwoord om te gaan met wat de aarde biedt. We maken met elkaar een transitie naar een nieuwe, betekenisvolle economie.” 

Bram Nicolaï

Key Accountmanager bij Baars & Bloemhoff 

Vorige
Vorige

Duurzaam Bouwen?! met Wim Mur

Volgende
Volgende

Duurzaam Bouwen?! met Peter Ashouwer