Download de minigids

Het onderwerp energie is actueler dan ooit. De prijzen stijgen al geruime tijd. Om de kosten enigszins te beperken, neemt de overheid verschillende maatregelen.

Misschien kom je daarmee uit, maar misschien ook niet. Daarom denken we graag met je mee en hebben we deze minigids energie gemaakt.

Veelgestelde vragen

 

Wie is Bart Fugers?

Met zijn bedrijf verduurzaammijnwoning.nu helpt Bart woningeigenaren en woningcorporaties om hun woningen te verduurzamen: “Elke gebouweigenaar kan stappen zetten. Maar waar moet je beginnen? Ik laat je zien wat je kunt doen om jouw woning, pand of VVE te verduurzamen.”

Hoe kun je je eigen energieverbruik meten?

Dat kan bijvoorbeeld met Enelogic (betaald) of via een portaal van je energieleverancier.

Wat is Isovlas?

Dat lees je in dit artikel van Henk Oskam in het Stiho Magazine.

Hoe maak ik zelf een verduurzamingsplan?

Een mooi startpunt is het Paris Proof Plan eBoek. Kijk op de website van Verbeterjehuis voor een handig overzicht van alle verbeteropties.

Hoe kies je een betrouwbare installateur?

Overweeg je zonnepanelen, infraroodpanelen, een warmtepomp of andere grote investeringen in verduurzaming van je woning? Laat je dan goed informeren en ga in zee met erkende en betrouwbare partijen. Dit platform kan je helpen in je zoektocht. Of deze.

Wie kan me helpen met verduurzamen?

Een route is om je te laten adviseren en ontzorgen. Er zijn veel partijen die dat kunnen. Elke gemeente werkt samen met een energieloket, en subsidieert (een deel van) het onderzoek aan je woning. Op de site van het energieloket waarmee jouw gemeente samenwerkt, vind je alle gemeente-specifieke maatregelen en services die gemeentes bieden voor hun bewoners.  

Waar kan ik subsidies en leningen vinden?

De ISDE-subsidie is een landelijke subsidie voor het isoleren van je koopwoning en het overstappen op duurzame warmte. Wil je meer weten, kijk dan op deze website. Kun of wil je de investering niet in één keer betalen, dan kun je een energiebespaarlening afsluiten via bijvoorbeeld het Warmtefonds

Veel gemeentes hebben subsidieregelingen. Check de Energiesubsidiewijzer om te zien of jouw verduurzamingsplannen in aanmerking komen voor een subsidie. 

Heb ik recht op energietoeslag?

Heb je een inkomen van maximaal 120% van het minimumloon? Dat is 2124 euro bruto per maand. Dan kun je energietoeslag aanvragen bij je gemeente. De energietoeslag bedraagt ongeveer € 800. Klik hier voor een overzicht van alle gemeentes. 

Wat kan mijn verhuurder voor me doen?

In overleg is er wellicht een hoop mogelijk. Daarvoor zijn wel wat regels opgesteld. Die lees je hier.

Hoe vraag ik een betalingsregeling aan?

Kun je je energierekening (al een tijdje) niet betalen? Neem dan contact op met je energieleverancier. De meeste energieleveranciers denken mee en zijn bereid een betalingsregeling af te spreken. Dat kan ook met deze voorbeeldbrief.

Mijn vraag staat hier niet tussen

In deze minigids energie kunnen wij nooit volledig zijn over alle mogelijke energiebesparende maatregelen of mogelijkheden met betrekking tot verduurzaming van je huis. Daarom geven we je graag de mogelijkheid contact op nemen met Bart Fugers. Hij is expert op het gebied van woning verduurzamen. Stuur jouw vraag naar duurzaamheid@dsgdiensten.nl , dan neemt hij contact met je op.