Duurzaam Bouwen?! met Teun Vesseur
“Duurzaam bouwen is voor mij zo veel mogelijk biobased materialen gebruiken in herstel-, renovatie- en onderhoudsklussen: het werk van de DSG Bouwmaat-klant.”
Hoe zorg je ervoor dat de klant biobased materialen inkoopt?
“Het leuke én uitdagende aan mijn rol is dat Bouwmaat een franchiseorganisatie is. Als DSG zijn we voor een aantal Bouwmaat-vestiging franchisenemer. Dat betekent dat we niet overal maximale zeggenschap over hebben. Het assortiment is daar een voorbeeld van. Dat wordt bepaald door franchisegever Bouwmaat Nederland. Wel is het zo dat de duurzame ambities van Bouwmaat Nederland en DSG overlappen. In mijn rol ben ik veel in gesprek met Bouwmaat Nederland over de duurzaamheidsdoelstellingen van DSG en hoe we daar binnen DSG Bouwmaten het maximale uit kunnen halen.”
Welke duurzame ambities van Bouwmaat Nederland en DSG overlappen elkaar?
“CO2-reductie is een goed voorbeeld. Op het gebied van assortiment betekent dat bijvoorbeeld dat Bouwmaat Nederland en DSG Bouwmaten samenwerken in projectgroepen om te kijken waar het duurzamer kan. Daardoor hebben we honderden nieuwe duurzame artikelen kunnen selecteren die we nu telkens aan het assortiment toevoegen. Een voorbeelden daarvan is STEICO isolatie, een duurzame houtvezelisolatie. Deze heeft in de kleinere vestigingen de steenwolisolatie vervangen. Ook bieden we de meest duurzame OSB-plaat die er op de markt beschikbaar is. Die hadden we al, maar nu vertellen we dat ook aan onze klanten. En we hebben veel producten opgenomen als bestelbaar assortiment, bijvoorbeeld iBIO bouwkalk. Een pleister voor binnen en buiten, op basis van kalk in plaats van cement of gips. Daarnaast is bij Bouwmaat al het hout FSC® en PEFC gecertificeerd.”
Welke uitdagingen komen jullie tegen als het gaat om duurzaam assortiment?
“Het lastige met duurzaamheid is soms wel dat we een duurzamer alternatief voor een product bieden, maar dat het product an sich nog steeds niet duurzaam is. Denk bijvoorbeeld aan tegellijm. We bieden er een met minder cement. Maar cement is nog altijd niet duurzaam. We kunnen daar dan ook geen duurzaam label op plakken.”
Hoe verduurzaam je het vastgoed van DSG Bouwmaten?
“Gaat het om CO2-reductie van het vastgoed, dan zorgt de Vastgoedafdeling van DSG ervoor dat de DSG Bouwmaten waar mogelijk worden verduurzaamd. Welke vestiging verduurzaamd wordt en op welke manier, wordt besloten in een samenwerking tussen Roel Laban, Programma Manager Duurzaamheid bij DSG, MT DSG Bouwmaten en Vastgoed. Zo hebben we in 2023 DSG Bouwmaat Alkmaar voorzien van een warmtepomp. Door netcongestie is die nu nog niet operationeel, maar de verzwaring hebben we aangevraagd. DSG Bouwmaat Hoofddorp en Bouwmaat Amersfoort zijn volledig gasloos en DSG Bouwmaat Utrecht wordt verwarmd met een hybride systeem en is in combinatie met ruim 300 zonnepanelen energieneutraal..”
Wat is er nodig om de bouw te verduurzamen?
“We gaan het verschil niet maken door duurzaam assortiment op de plank te leggen. Dat kan iedereen en op termijn zal elke groothandel in bouwmaterialen dat ook doen, al dan niet gedwongen door wet- en regelgeving. Het gaat erom dat we de klant helpen om duurzame keuzes te maken en de klant helpen om de duurzame materialen goed te verwerken.
DSG en Bouwmaat willen daarin fungeren als kennispartner voor de klant. Klanten zien soms beren op de weg, het is aan ons om te bewijzen dat duurzaam bouwen kán. Daarmee is er ook intern werk aan de winkel. Onze verkopers binnen en buiten en vakverantwoordelijk medewerkers hebben immers direct contact met de klant. Door onze kennis intern te laden, kunnen we een goede kennispartner zijn voor de klant. Zo kunnen we onze klant, de zzp’er in de bouw, ook helpen om het duurzame verhaal te vertellen aan zijn of haar klant.”
Op welke duurzame onderwerpen focus je nog meer?
“Voor zowel DSG als Bouwmaat Nederland is het verhogen van het afvalscheidingspercentage een speerpunt. Hieraan werken we samen met afvalverwerker PreZero. Bij elke DSG Bouwmaat zullen we daarom bijvoorbeeld modulaire inzamelbakken gaan plaatsen. Verder zal ik veel tijd steken in de doelstelling om Bouwmaat tot kennispartner te laten uitgroeien. Zo moeten er e-learnings en trainingen worden ontwikkeld. Ook gaan we komend jaar de vestigingen helpen om verspilling te voorkomen door besteleenheid en omloopsnelheid beter op elkaar af te stemmen voor wat betreft producten die bijna over datum zijn. Tot slot werken we aan een energiereductieplan. Niet alleen omdat de wet dit voorschrijft, maar ook omdat we het wíllen. Met kleine werkafspraken en bewustwording op de vestiging kun je al heel veel bereiken, zoals de thermostaat anders instellen en overheaddeuren dichtlaten als dat kan.”
Teun Vesseur
Facilitair en Duurzaamheid Coördinator bij DSG Bouwmaten